^Επάνω

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

gouernika1  DSCN7753 

Με αφόρμηση ένα σκίτσο-κραυγή του Jovcho Savov, όπου παραλληλίζονται τα σύγχρονα ναυάγια των προσφύγων από τη Συρία στο Αιγαίο με την Γκουέρνικα αποφασίσαμε να αναπαραστήσουμε τη φρίκη αυτή με ένα κολλάζ -διαμαρτυρία. Σ΄ αυτή μας την προσπάθεια είχαμε και τη βοήθεια της καθηγήτριας των Καλλιτεχνικών κ. Λειβαδιώτη Αναστασίας.

Διαβάστε περισσότερα: Η "Γκουέρνικα" σε ναυάγιο

Στα πλαίσια του project οι μαθητές της Α1 λυκείου με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Χατζοπούλου Ευαγγελίας έκαναν μια πολύ σημαντική εργασία, χαρτογράφησαν τα ναυάγια. Χωρίστηκαν σε ομάδες και ιδού το αποτέλεσμα:
 
1η ομάδα: Λειβαδιώτης Γιώργος, Ζάρας μακης, Μινασίδης Ηλίας, Ξεφτέρης Αστέρης και Ντελιοπούλου Θεοφανή

Σύγχρονα ναυάγια στο Αιγαίο

 

2η ομάδα: Ντισάνη Εσμεράλντα, Ρόβη Πολτέα, Γκίκα Μαρία καιΓιάνο Έλενα

Αρχαία ναυάγια στο Αιγαίο

 

3η ομάδα:  Μαριάνθη Δεληθανάση, Άμυ Ματσούκα, Ελένη-Μαρία Μερσίνη, Σαράντης Ξενάκης

Ναυάγια που συγκλόνισαν τον κόσμο

 

Θερμά συγχαρητήρια!!!!

 

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου ΠΡΟΙΚΟΝΝΗΣΟΣ κ. Γκιώτη Βανέσσα πολύ πρόθυμα ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και μας μίλησε για τη ναυτική παράδοση των κατοίκων του παλιού και Ν. Μαρμαρά. Μας παρουσίασε τη Σαντάλα, ένα χαρακτηριστικό ψαροκάϊκο, σύμβολο του Μαρμαρά.

santala

ΣΑΝΤΑΛΑ: Μήκος σκάφους : 17.4 m / Μήκος ομοιώματος : 1,74 m  / Κλιμαξ: 1 / 10  / Υλικό κατασκευής: Πεύκο

Η Σαντάλα ήταν κωπήλατη βάρκα ψαρικής, με 7 ζεύγη κουπιών, χωρίς πανιά, της Θάλασσας του Μαρμαρά. Ηταν απο τους βασικότερους τύπους ψαράδικης βάρκας και είχε μήκος 17,40 μ. Την κατασκεύαζαν Έλληνες στη Θάλασσα του Μαρμαρά μέχρι την Μικρασιατική καταστροφή του 1922.
Την ιστορία και παράδοση των κατοίκων του Νέου Μαρμαρά στην Χαλκιδική, συμβολίζει η βάρκα Σαντάλα που προπορευόταν της ψαράδικης πομπής στο νησί Μαρμαράς στην ομώνυμη θάλασσα της Μικράς Ασίας, απ' όπου ήρθαν πρόσφυγες οι σημερινοί κάτοικοι του Ν. Μαρμαρά. Αντίγραφο της σαντάλας υπάρχει σήμερα στο λιμανάκι του Νέου Μαρμαρά και στα Πυργαδίκια Χαλκιδικής. Επίσης ένα μικρό ομοίωμά της υπάρχει και στο Πασχαλάκειο πολιτιστικό κέντρο του συλλόγου Προικόννησος, δωρεά του κ. Διαμαντίδη Γεωργίου.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα naftotopos.gr , στην ιστοσελίδα Μοντέλα ελληνικών πλοίων του Μάρα Δημητρίου καθώς και στο αφιέρωμα στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΜΠΟΥΓΙΑΝΤΕΣ: Ο μπουγιαντές είναι κωπήλατο, ελαφρύ σκάφος, που έχει μήκος από 6-12 μέτρα. Κατασκευαζόταν και χρησιμοποιούνταν στη θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ στη χώρα μας έγινε γνωστό από τους πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Συνήθως χρησιμοποιούνταν  για ψάρεμα με γρίπο. Σήμερα σώζεται μόνο ένας μπουγιαντές με το όνομα "Ευαγγελίστρια", του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν.Μαρμαρά Χαλκιδικής.

 Η Ελλάδα, μια χώρα που έχει έναν τόσο ιδιαίτερο και ισχυρό δεσμό με την θάλασσα, είναι επόμενο να κουβαλά στο βυθό της, καλά φυλαγμένα μυστικά, που κρύβονταν επί αιώνες, στα γαλάζια της νερά... 

Φημισμένα για τη ναυτοσύνη τους τα ελληνικά πληρώματα έφταναν ως την άκρη της γης. Κάποιες φορές όμως, τα καράβια και οι ναυτικοί μας δεν γύριζαν πίσω. Στα σημερινά μόνο χωρικά ύδατα της Ελλάδος, υπάρχουν βυθισμένα περισσότερα από 20.000 ναυάγια! Επισήμως, τα ναυάγια στις ελληνικές θάλασσες είναι περί τα 6.000. Τα 1.000 εξ αυτών είναι γνωστά αρχαία ναυάγια, 35 εντοπισμένα από αρχαιολόγους την 5ετία 2000-2005 σε βάθος έως 600 μ. και πολλά άλλα ναυάγια της ρωμαϊκής περιόδου, της εποχής του Βυζαντίου. 

Διαβάστε περισσότερα: Τα πιο γνωστά αρχαία ελληνικά ναυάγια

sklepos1     sklepos2

Στα πλαίσια του Project Α1 λυκείου με θέμα "Ήταν ένα μικρό καράβι" δεχτήκαμε την επίσκεψη του Διοικητή του Λιμενικού Σώματος Ν. Μαρμαρά, κ. Σκλέπου, ο οποίος ανταποκρίθηκε πρόθυμα στο κάλεσμά μας. Ο κ. Σκλέπος μας μίλησε για το έργο και τις αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Ακτοφυλακής στο θαλάσσιο χώρο, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και για τα μεγάλα ναυάγια που έχουν σημειωθεί παγκόσμια αλλά και στο Αιγαίο.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Γυμνάσιο- Λ.Τάξεις Ν.Μαρμαρά
N.Χαλκιδικής
Τ.Κ. 63081
Τηλ: 2375071139
email: mail@gym-n-marmar.chal.sch.gr